Miért nem értjük egymást? /2. rész

Mondasz valamit a másiknak, és ő teljesen félreérti? Ilyenkor veszekedni kezdtek és te egészen kétségbe esel, mert az az érzésed támad, hogy a másik nem hallgat meg, és nem is kíváncsi rád, csak mondja a magáét. A vége az, hogy úrrá lesz rajtad a magány érzése, az a gondolat, hogy mindent neked kell elintézned, különben nem lesz megoldás. Ha így van, akkor tipikusan bekerültetek egy rossz kommunikációs spirálba. De vajon mi a sikeres párkapcsolati kommunikáció titka?

Sikeres párkapcsolati kommunikáció

A jól működő párkapcsolati kommunikációnak rengeteg feltétele van, nem véletlen, hogy sokan érzik ezt hiányosnak vagy működésképtelennek. Az egyik legfontosabb feltétele, hogy viszonylag jó kapcsolatban legyetek egymással, bizalommal forduljatok a másik felé. Ha ez nincs, akkor valószínűleg keveset fogtok beszélgetni, a kommunikáció nem verbális útjai erősödnek fel, és ez rögtön új csapdákat rejt, mert könnyű lesz félreérteni egymást. A párkapcsolati kommunikáció minősége mindig a kapcsolat minőségéről is szól. A rossz kommunikáció nagy valószínűséggel boldogtalan kapcsolatot rejt. A párkapcsolati kommunikáció minősége azonban önmagában is visszahat a párkapcsolatra, tehát érdemes tudni, hogyan kell jól kommunikálni.

A jó párkapcsolati kommunikáció feltételei

Egyszerű elcsúszni az életnek ezen a területén, mert számtalan olyan része van a párkapcsolati kommunikációnak, amelyek nem biztos, hogy könnyen mennek. Ilyen feltétel például, hogy én magam kapcsolatban vagyok a saját érzéseimmel, és szükségleteimmel, továbbá meg tudom őket nevezni, sőt képes vagyok ezekről beszélni is a másiknak. A párunknak is képesnek kell lennie ugyanerre, és kettőnknek együtt képesnek kell lennünk arra, hogy megértsük és meghallgassuk a másikat. Mindezt kritizálás, leértékelés, és a másiknak tett vádló megjegyzések nélkül.

Párkapcsolati kommunikáció és önismeret

Anélkül nehéz jól kommunikálni a vágyainkat és a szükségleteinket, hogy tisztában lennénk azzal, hogy valójában mik is ezek. Ha mindig a külső elvárások szerint cselekszünk, akkor távol kerülünk önmagunktól, és egy idő után fogalmunk sem lesz, mit érzünk. Ha azt gondoljuk, nem szabad azt éreznünk, amit érzünk, mert az valamiért nem helyes, akkor levágjuk a saját érzéseinket. Tudunk ezekről egyáltalán? Vannak-e szavaink az érzéseinkre, vagy soha nem is foglalkoztunk velük? Ezeket fontos tisztázni, ha hitelesen akarunk kommunikálni. Kik vagyunk mi, mire vágyunk, mik a céljaink, és mindezt egész apróságokra lebontva kell tudnunk magunkról, odáig, hogy pontosan hogy szeretjük a tojást, lágyan, keményen, rántottának, vagy tükörtojásnak, buggyantva, vagy épp sehogy.

Itt olvashatsz részletesebben erről: http://parkonzultacio.hu/2023/01/31/parkapcsolati-kommunikacio-es-onismeret/

Párkapcsolati kommunikáció és a másik elfogadása

A sikeres párkapcsolati kommunikáció másik titka a párunk elfogadása, empatikus megértése. Annak szem előtt tartása, hogy a másik véleménye, hozzáállása legalább annyira fontos, mint a miénk. Ha nem vagyunk kíváncsiak ezekre, akkor valójában a valóságunk egy részéről nem veszünk tudomást. Ráadásul nem csak a másik érzéseiről, gondolatairól jó, ha van képünk, hanem a legbelső motivációiról is. Akkor fogjuk tudni a helyén kezelni a másik egy-egy kérdéssel vagy épp konfliktussal kapcsolatos véleményét, ha tudjuk mi van a mélyben. Ha tudjuk, hogy mire reagál mindig érzékenyen és miért.

Itt olvashatsz erről részletesebben:

A párkapcsolati kommunikáció a kölcsönhatások összessége

Ha elég jól ismerjük magunkat, ki merjük mondani az érzéseinket és a szükségleteinket, kíváncsian és nyitottan fogadjuk a másik véleményét és érzéseit, még akkor is nehézségbe ütközhetünk, ha nem vesszük figyelembe, hogy a szavainknak olykor a szándékainktól teljesen független hatása van. Ha azt mondjuk például, hogy Ma nagyon finom a vacsora, és ezt abszolút dicséretnek szántuk, akkor is hallhatja a másik a mondatot úgy, hogy akkor tegnap nem volt finom a vacsora, vagyis kritikának értékeli és dühödten válaszol majd. Ha nem látjuk be, hogy nem csak a szándék a fontos, hanem a kiváltott hatás is, akkor ezen a ponton megcsúszunk, és a gesztusnak szánt mondatból veszekedés lesz.

A párkapcsolati kommunikáció javítható

A jó hír az, hogy a párkapcsolati kommunikáció javítható. Képesek vagyunk arra, hogy mélyebbre jussunk önmagunkban, hogy fejlődjünk abban, hogyan tudjuk megosztani az érzéseinket a másikkal, és arra is, hogy jobban megismerjük és megértsük a társunkat. Ezek olyan készségek, amelyeknek a fejlesztése segít abban, hogy javítsuk a párkapcsolati kommunikációnkat és ezáltal növeljük a boldogság-érzetet. Ennek az útnak azonban sok állomásán szükség lehet segítségre. Tudj meg többet a párkapcsolati kommunkációtok minőségéről a tesztből és ha úgy érzed, segíthetek, jelentkezz be hozzám bátran!

A tesztet itt találod:

https://online-kerdoiv.com/index/q/h/a0b14e8412e43f2765efcc63c6f457bb

Hogy miért fontos az önismeret a párkapcsolati kommunikációban, arról itt olvashatsz:

Ha szeretnél segítséget kérni, keress bátran!

Rist Lilla

telefon: 06302687449

e-mail: r.lilla3(kukac)gmail.com