Szoptass bátran!

 

A szoptatás az állatvilágban természetes és magától értetődő. Nem kell hozzá se cumisüveg, se mérleg, se tápszer, a kicsinyek megszületnek, és rögtön szopizni kezdenek, senkinek nem jut eszébe elválasztani őket az anyjuktól. Az embernél ugyanezek a természetes, biológiai folyamatok indulnak el, vagy inkább indulnának – ha nem szólna bele a civilizáció, a medicina és a fogyasztói társadalom ezerféle elvárása.

 

A huszadik század városiasodásának, modernizációjának az egyik velejárója volt, hogy az asszonyok egyre gyakrabban szültek kórházban, a korábbi bábai ellátás és tudás feledésbe merült,  végül teljesen kiszorult a gyakorlatból. A kórházban nagyon sok olyan komplikációt sikeresen láttak el, amelyeket otthon nehezebben vagy nem tudtak megoldani, és ezzel lényegesen javultak a születési mutatók. Az intézményi ellátásnak azonban volt egy „mellékterméke”, az, hogy az újszülötteket elválasztották az édesanyjuktól, mert ennek kockázatával senki nem volt tisztában. Lényegében alig volt tudományos ismeretünk arról, mennyire fontos és érzékeny időszak a születést követő első óra, milyen sokféle védőanyagot tartalmaz az anyatej, és hányféle lényeges, egészségre gyakorolt hatása van, nem csak közvetlenül az újszülöttekre, hanem a későbbi, felnőttkori egészségre is. Ma ezzel már egy egész tudomány foglalkozik, amit laktációs medicinának hívnak.

 • – A laktációs medicina az elmúlt tíz évben rengeteg új ismeretanyaggal gazdagította a tudományt. Csakhogy ez a tudás-arzenál nem jutott el a gyerekorvosokig, a szakmai szereplőig – mondja Dr. Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyerekklinikájának neonatológus szakorvosa.
 • – Ezért indítottunk útjára egy olyan kezdeményezést, amelynek az a célja, hogy ez a tudás minden szakmai szereplő számára elérhető legyen, mert ezt nem oktatják az orvosi egyetemen, nincs benne az ápolónők és a védőnők képzésében sem. Ezért szükség volna arra, hogy mindenki, aki az újszülött-ellátásban részt vesz, egy olyan képzésen essen át, amelyen az ezzel kapcsolatos legmodernebb ismereteket tanítják, ami aztán a gyakorlatban is alkalmassá teszi őket arra, hogy elkötelezetten és hatásosan legyenek képesek támogatni a szoptatni akaró anyákat. Egy ilyen átfogó képzést nem lehet megszervezni központi akarat és támogatás nélkül, ezért szeretnénk meggyőzni az egészségügyi kormányzatot arról, hogy erre érdemes áldozni, hiszen az anyatej védő hatásai miatt a szoptatott újszülöttek egészségesebbek lesznek, nem csak csecsemőkorukban, hanem későbbi, felnőtt életükben is.  A világban szinte egyedülálló az a hazai gyakorlat, hogy a csecsemőtápszerek fogyasztását támogatja az egészségügyi kassza.  Jelenleg a 0 – 6 hónapos korban alkalmazott csecsemőtápszerek forgalma évente 1.3 milliárd forint, amelyből az OEP által finanszírozott rész körülbelül 700 millió forint. Ennek az összegnek egy tetemes hányada megspórolható volna, ha az anyák nagyobb arányban szoptatnának.

A pomázi példa

Magyarországon a rendszerváltás után lehetett hallani először arról,  hogy az anyatejes táplálásnak sikeressége érdekében a korábbi kórházi gyakorlaton változtatni kell. Ekkoriban (1991-ben) indította útjára a Bababarát Kórház Kezdeményezést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az UNICEF-fel közösen, felismerve azt, hogy a szoptatás későbbi kimenetelére jelentős befolyással van az, hogy mi történik a kórházban a szülést követő első napokban. A Bababarát Kórház cím elnyerői olyan protokollokat vezettek be, amelyek a szoptatás sikerességét segítették elő, ilyen például a baba mellre tétele a szülést követő első órában, vagy az anya és az újszülött együttes elhelyezése rooming in rendszerben. A kezdeményezéshez több kórház is csatlakozott, országos áttörés azonban nem következett be, annak ellenére, hogy a szülészeti osztályok vezetőit Antall József miniszterelnök személyes levélben kérte fel a program támogatására. A szoptatást segítő módszerek a WHO ajánlás ellenére nem kerültek bele a szülészeti protokollba, így a legtöbb édesanya ma is anélkül tér haza a szülést követően a kórházból, hogy tudná, mely gyakorlatok segítik, és melyek nem a szoptatás sikerességét.

 • – A legtöbben tápszeres recepttel és bimbóvédővel jönnek haza a kórházból – magyarázza Körmendi Edit, pomázi védőnő. – Holott mindkettő csökkenti a sikeres szoptatás esélyét. A babák igen sok esetben, mire hazaadják őket a kórházi cumisüveg használata miatt, cumizavarosak lesznek, mert a nagy lukú üvegből, amiből erőfeszítés nélkül ömlik a tápszer vagy a cukros víz, egészen más technikával lehet szopni, mint az anyamellből. Hiába mondjuk el az anyáknak a szülésfelkészítő tanfolyamokon, mit tehetnek azért, hogy sikeresen szoptassanak, például hogy semmiképpen ne adjanak „pótlást”, ne használják a bimbóvédőt, ha a kórházban egészen másféle információkat hallanak. Sajnos, a szülészetek többségében még mindig nem tudják, hogy a babák gyomra dió nagyságú, és azt sem, mennyire káros, ha cukros víz vagy tápszer tölti meg az értékes anyatej helyett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mi sem úgy kerültünk ki a főiskoláról, hogy tisztában lettünk volna mindezzel. Ezt a tudást a „Korszerű Szoptatási Ismeretek” című egyhetes képzésen sajátítottuk el, amelyet önszántunkból, a saját(!) pénzünkből fizettünk ki, körülbelül tizenöt évvel ezelőtt. Akkor már a kolléganőimmel együtt több éve a pályán voltunk, de sok információ a felismerés erejével hatott, például az, hogy a szoptatás természetes dolog, működik, ha nem így lenne, akkor kihalt volna az emberiség.

A szemléletváltásnak és kitartó munkának hamar meglett a gyümölcse, rövid időn belül országosan is kimagasló szoptatási arányokat értek el. A 2014-es KSH adatok szerint a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás aránya az országban 37,5% ,  Budapesten 43 % , Pomázon viszont 66 százalék.

 • Mindez nem volna lehetséges, ha nem beszélnénk át minden egyes édesanyával újra és újra, hogy mivel segítheti a szoptatás sikerét és mi hat ellenkező irányban – magyarázza a védőnő. – El kell mondanunk, hogy a bimbóvédő, amit a kórházban adtak, olyan anyáknak való, akiknek befelé forduló mellbimbójuk van, de ez irodalmi ritkaság, normál esetben teljesen felesleges használni. Sokszor rácsodálkoznak az anyák, hogy a tápszer tehéntejből készül, és nem anyatejből és ezért korántsem olyan jó, mint az, amivel ők tudnák táplálni a babájukat. Tudatosítjuk bennük, hogy a tejelválasztást a szoptatás indítja be, a tejmennyiség ezért akkor fog nőni, ha gyakran mellre teszik a babát. Ha pótlást adnak, az az anyatej fokozatos elapadásához vezethet. Az volna ideális, ha az anyák, mire hazatérnek a kórházból, ezekkel már mind tisztában vannak, ismerik a helyes mellretétel fogásait, és nem kapnak ezekkel ellentétes információkat. Ennek hiányában viszont nekünk kell mindenkit egyedileg meggyőznünk, és támogatnunk. Nehéz feladat. Csak azok a gyönyörű mondatok lendítenek tovább, amikor az anyák utólag megköszönik a segítséget, és azt, hogy mellettük álltunk a legnehezebb pillanatokban.

Változásban

Magyarországon jelenleg több mint 70 szülészeti osztályon jöhetnek világra a kisbabák, közülük mindösszesen 19 nyerte el a Bababarát címet. Ez azt jelenti, hogy a többi helyen egyáltalán nincsenek (vagy csak esetlegesen) beépítve a rendszerbe azok az eljárások, amelyek a szoptatás sikerességét növelhetnék.  A szülészeti osztályok ellátási rendjének megváltoztatása olyan komplex feladat, amely nem történik meg egyik pillanatról a másikra. Ezt Sződy Judit is tapasztalta, aki néhány évvel ezelőtt szoptatási tanácsadó lett az Uzsoki Utcai Kórház szülészeti osztályán. A legtöbb kórházban ilyen pozíció egyáltalán nincs, tekintve, hogy az OEP nem tart nyilván ilyen foglalkozást, ezért ennek szakmai kódja sincs.  Ő pszichológus végzettségének köszönheti, hogy alkalmazhatták. Magyarországon az elsők között tett le nemzetközi laktációs szaktanácsadói vizsgát (IBCLC), így speciális és korszerű ismeretekkel rendelkezik a szoptatás támogatásáról.

 • A szoptatás témájával tíz-húsz évvel ezelőtt kezdtek el igazán foglalkozni az egészségügyben – erősíti meg ő is – ezért nagyon sok most dolgozó szakember képzésében ez a tudás még egyáltalán nem szerepelt. Az orvosok, védőnők képzése során mai is inkább az elmélet dominál, sokat tudnak például az anyatej összetételéről, de arról alig valamit, hogy az anyatejes táplálást hogyan lehet sikeresen a gyakorlatban támogatni. A szoptatás ugyanis csak az újszülött oldaláról működik ösztönösen, az anyáknál tanult folyamat, amit segíteni kell. Fontos felismerés számomra, hogy a nagy szülészeti osztályok több évtized alatt kialakult gyakorlatán nagyon nehéz egy-egy elemet úgy megváltoztatni, hogy a biztonságos működést fenn lehessen tartani. Egy átlagos szülészeti osztályon közel százan is dolgozhatnak, és a szoptatás támogatását úgy lehetne leghatékonyabban megvalósítani, ha mindenki rendelkezne megfelelő ismeretekkel, és egyszerre mindenkinek megváltozna az ezzel kapcsolatos szemlélete is. Nem elegendő kiragadni egy elemet, például azt, hogy ezentúl a babákat huszonnégy órában az anyák mellett hagyjuk. Ha csak otthagyjuk a babákat, de nem biztosítunk egyúttal folyamatos támogatásukat, akkor rosszabb lesz a helyzet, mint korábban, különösen, ha nincsenek előre felkészítve a testükben lezajló rohamos változásokra.  A szoptatási tanácsadó épp ilyenkor tud támogatást adni. Én nap mint nap végigjárom a szobákat és – ha tehetem –  mindenkire annyi időt fordítok, amennyi a problémájából fakad. Mivel nekem kizárólag ez a feladatom, meg tudom várni, hogy a baba aktív állapotba kerüljön, vagy, hogy az anya megnyíljon, és alkalmassá váljon egy mélyebb beszélgetésre. Leggyakrabban nagyon gyakorlati tanácsokat adok például arra vonatkozóan, hogyan lehet úgy mellre tenni a kicsit, hogy hatékonyan szopjon. Az imént például két édesanyánál is voltam, mindkettőnek abban segítettem, hogy megtalálják a szoptatáshoz a megfelelő pozíciót. Szülés után ugyanis kevés kényelmes helyzet létezik, van, akinek a gátja fáj, másnak a hasa. Ha az anya nem tud úgy elhelyezkedni, hogy ő is jól érezze magát és a baba is rá tudjon kapni a mellre, akkor az anya fájdalmat él át, a baba türelmetlenül sírni kezd, és máris elindul egy negatív spirál: az anyának az lesz az élménye, hogy sem megnyugtatni, sem megetetni nem képes a kisbabáját, ezért cumit, cumisüveget vet be, amivel további szoptatási problémákat hoz létre. Rengeteget beszélgetünk azért, hogy megtudjam, miket gondol a szoptatásról, milyen előzetes ismeretei, élményei vannak, hogyan tudja őt a családja a szoptatásban támogatni. Gyakran ezeken a részkérdéseken múlik, hogy mennyire lesz sikeres ebben. De nem elég, ha az anyának vannak korszerű ismeretei a szoptatásról, fontos, hogy az egész szülészeti osztály ebben a szemléletben dolgozzon. Korábban az újszülött babák kompetens gondozójának a csecsemős nővéreket tekintették, ez volt az oka az anyák és a babák szétválasztásának. Ma már tudjuk, hogy a baba kompetens gondozója az anya. Ők ketten olyan egységet alkotnak, hogy nem is lenne szabad róluk külön gondolkodni! Azoknak a dolgozóknak, akiket a régi szemléletben képeztek, és abban is dolgoztak hosszú évekig, komoly kihívást jelent a mai irányelvekhez alkalmazkodni, hiszen eddig a baba épségéért, egészségéért voltak felelősek, ma viszont az anya-baba párost együtt kell gondozniuk. Ez hatalmas szakmai és kommunikációs kihívás. Bár a mi kórházunk hivatalosan nem rendelkezik bababarát minősítéssel, de fokozatosan komoly lépéseket tettünk a szoptatás korszerű támogatása felé. A babák nálunk már nem kapnak sem cukros vizet, sem tápszert az első 48 órában, kivéve, ha ennek komoly orvosi indoka van, vagy akkor, ha az anya ragaszkodik ehhez. Kezdeti alacsony vércukorszint esetén is első lépésként az anyától lefejt kolosztrummal igyekszünk segíteni a babának. Ha az újszülött állapota megengedi, a sárgaságot oldó kezelés is az anya ágya mellé gurított kékfény-ágyon történik, így együtt lehetnek, és a baba továbbra is szopizhat. A babákat csak kétszer fürdetjük meg kórházi benntartózkodásuk alatt, először a születés napján, másodszor két nap múlva. Ez bőrgyógyászati szempontból is jobb, mint a mindennapos fürdetés, de bevallom, számomra még fontosabb, hogy nem kell minden este több órára elkülöníteni a babát az édesanyjától. A szeparáció minden esetben stressz a baba számára. A császármetszéssel született újszülöttet közvetlenül a születés után édesapja meztelen mellkasára tesszük, ez az, ami szinte mindenkit boldoggá tesz: a papát, aki ekkor nagyon közel kerül a babához, a kisbabát, aki biztonságos, meleg helyen találja magát rögtön a kibújás után, és az anyát is, aki tudja, hogy az újszülött jó helyen van. Amint az édesanya a műtőből a gyermekágyas kórterembe kerül, az ő mellkasára helyezzük a pucér kisbabát, aki így már egy órás korában szopizhat. Ez az úgynevezett „késleltetett bőrkontaktus” segít legyőzni azt a hátrányt szoptatás terén, amivel a császáros babák indulnának.

Út az összefogás felé

 • Magyarországon nagy a szoptatás elfogadottsága, amely hatalmas társadalmi és biológiai tőke, tíz édesanyából kilenc szeretne szoptatni. Az eredmények azonban nem érik el ezt az arányt, a szoptatás sikere ugyanis több tényező együttes hatásán múlik – mondja Dr. Szabó Miklós. – A fogyasztói társadalom által diktált szokások, és a marketinghatások mind a szoptatás ellen szólnak. Hogy ezt ellensúlyozni tudjuk, sok területen kell lépni egyszerre. Az egyik legfontosabb az volna, ha az anya és az újszülött a szülést követő első órát együtt tölthetné bőr-bőr kontaktusban. Ha ez az egy óra, tényleg háborítatlanul zajlik, ez önmagában harminc százalékkal megnöveli a szoptatás sikerességét. Hogy mi az akadálya annak, hogy ezt a szülészeteken gyakorlatként bevezessék? Csak a tradíció, és az, hogy korábban nem ismertük fel ennek az első órának a jelentőségét. A korszerű ismeretek nem jutottak el a szakemberekhez, könnyen lehet, hogy egy értelmiségi nő, aki rászánta az időt az interneten történő tájékozódásra modernebb tudással rendelkezik ezzel kapcsolatban, mint egy gyerekgyógyász. De legalább ennyire fontos, hogy az anya még várandósságának 32. hete előtt felkészüljön a szoptatásra, és az is, hogy a kórházi tartózkodásuk alatt az újszülöttel folyamatosan együtt legyen, és közben a gyermek csak valóban indokolt esetekben kapjon hozzátáplálást. Lényeges volna, hogy mi, gyerekgyógyászok, neonatológusok beszéljünk ezekről a kérdésekről, és ne csak részproblémákról essen szó a konferenciáinkon. A célunk az, hogy a szakma egységesen kötelezze el magát a laktációs medicina legkorszerűbb eredményei mellett. Ebben már sikerült előrelépnünk, mert megnyertük a Magyar Perinatológiai Társaságot, a Magyar Gyermekorvosok Társaságát, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületét a Magyar Védőnők Egyesületét  és a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaságot. Most pedig egyenként próbáljuk magunk mögé állítani a szülészeti osztályokat. A jelenlegi kórházi gyakorlat ugyanis rendkívül különböző, ahhoz, hogy minden újszülött egyformán korszerű ellátáshoz juthasson, átfogó, legalább tíz éves, a kormány által is támogatott programot kellene indítani.

Szoptatás a világban

Magyarországon a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás 37% körüli aránya jobbnak mondható, mint a fejlett világ többi országában. A kizárólagos szoptatás ideje, és  a szoptatás teljes időtartama azonban a világban és nálunk is csökkenő  tendenciát mutat. Némi növekedés nyugaton a szoptatást támogató kampányoknak köszönhető.

.A fejlődő országokban ezzel szemben a tendencia egyértelműen romló: csökken a szoptatást megkezdők aránya, alacsony a hat hónapos korig tartó kizárólag szoptatók száma, ami számtalan egészségügyi kockázatot rejt magában.

A hagyományos törzsi közösségek is számtalan módon szabályozták a baba táplálását.

Kalahári sivatagban a busmanok például a testükön hordozzák a csecsemőiket, és nem tudják megmondani, hogy hányszor szoptattak, a kicsi ugyanis annyiszor szopik, ahányszor arra igénye van és a legnagyobb melegben sem szorul semmilyen hozzátáplálásra. A tanzániai maszájok viszont születés után azonnal megetetik a kicsit gabonából készült péppel, az apró termetű efe-pigmeusok pedig nem váratják icipici csecsemőiket, míg belövell a tej: két-három napig több asszony is megszoptatja a csoportból, az anya csak ezután kaphatja meg az újszülöttet. Az előtejet kifejezetten károsnak tartják. Az arab világban a Korán utasításai a mérvadóak, amely két éves korig tartó szoptatást javasol. A zsidó vallásban a Talmud is nagyjából két éves korig ajánlja a szoptatást és különleges előjogokat biztosít a szoptató anyáknak.

 

469 hozzászólás “Szoptass bátran!” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: levitra online
 2. Visszajelzés: generic cialis at walmart
 3. Visszajelzés: viagra pills
 4. Visszajelzés: generic viagra
 5. Visszajelzés: tadalafil
 6. Visszajelzés: viagra online
 7. Visszajelzés: viagra
 8. Visszajelzés: viagra generic
 9. Visszajelzés: viagra for sale
 10. Visszajelzés: generic cialis at walmart
 11. Visszajelzés: viagra for sale
 12. Visszajelzés: payday loans
 13. Visszajelzés: generic viagra online
 14. Visszajelzés: viagra for sale canadian
 15. Visszajelzés: levitra 20mg
 16. Visszajelzés: hemp cbd oil
 17. Visszajelzés: cialis video italiano
 18. Visszajelzés: tadalafil generic us
 19. Visszajelzés: cialis 2018 commercial
 20. Visszajelzés: sildenafil 20 mg pill
 21. Visszajelzés: buy cialis in mexico
 22. Visszajelzés: amoxicillin for babies
 23. Visszajelzés: azithromycin dog dosage
 24. Visszajelzés: celebrex vs celecoxib
 25. Visszajelzés: celecoxib medication
 26. Visszajelzés: duloxetine 60 mg cost
 27. Visszajelzés: duloxetine hydrochloride
 28. Visszajelzés: cialis commercial 2018
 29. Visszajelzés: cialis 20 mg shop online
 30. Visszajelzés: 100mg viagra pill
 31. Visszajelzés: cialis original france
 32. Visszajelzés: viagra erection gif
 33. Visszajelzés: viagra sex pill australia
 34. Visszajelzés: generic cialis 2018 usa
 35. Visszajelzés: achat viagra online
 36. Visszajelzés: tadalafil online paypal
 37. Visszajelzés: roma downey viagra
 38. Visszajelzés: cheap viagra from india
 39. Visszajelzés: cheap cialis super active
 40. Visszajelzés: sildenafil 100 mg online
 41. Visszajelzés: vardenafil generic cost
 42. Visszajelzés: acheter cialis 80 mg
 43. Visszajelzés: sildenafil 100mg usa
 44. Visszajelzés: sildenafil dosage 200 mg
 45. Visszajelzés: how to buy viagra online
 46. Visszajelzés: cialis samples free
 47. Visszajelzés: buy generic cialis canada
 48. Visszajelzés: grapefruit cialis
 49. Visszajelzés: over the counter cialis
 50. Visszajelzés: cialis side effects heart
 51. Visszajelzés: cialis 500
 52. Visszajelzés: viagra interactions
 53. Visszajelzés: cialis wikipedia
 54. Visszajelzés: sildenafil revatio
 55. Visszajelzés: cialis or viagra
 56. Visszajelzés: viagra like pills
 57. Visszajelzés: prescription for cialis
 58. Visszajelzés: alternative to viagra
 59. Visszajelzés: women viagra
 60. Visszajelzés: neurontin gabapentin
 61. Visszajelzés: tadalafil capsules 20mg
 62. Visszajelzés: levitra from usa
 63. Visszajelzés: female viagra 2018
 64. Visszajelzés: what is norvasc
 65. Visszajelzés: lipitor side effects
 66. Visszajelzés: mobic meloxicam
 67. Visszajelzés: metoprolol 25 mg
 68. Visszajelzés: losartan potassium
 69. Visszajelzés: womens viagra
 70. Visszajelzés: is cialis safe
 71. Visszajelzés: levitra drugstore
 72. Visszajelzés: what is duloxetine
 73. Visszajelzés: prednisone
 74. Visszajelzés: amitriptyline elavil
 75. Visszajelzés: generic cymbalta
 76. Visszajelzés: metformin and kidneys
 77. Visszajelzés: bupropion xl 150mg
 78. Visszajelzés: buy generic buspar
 79. Visszajelzés: citalopram reviews
 80. Visszajelzés: tizanidine medication
 81. Visszajelzés: wellbutrin drug class
 82. Visszajelzés: diclofenac tablet
 83. Visszajelzés: finasteride
 84. Visszajelzés: carvedilol tablet
 85. Visszajelzés: flagyl 500 mg tablet
 86. Visszajelzés: buy generic cialis
 87. Visszajelzés: viagra canada drugstore
 88. Visszajelzés: cialis 5 mg
 89. Visszajelzés: lady viagra
 90. Visszajelzés: levitra 10
 91. Visszajelzés: free dating no fees ever
 92. Visszajelzés: acyclovir 800 mg price
 93. Visszajelzés: amoxicillin for uti
 94. Visszajelzés: donepezil side effects
 95. Visszajelzés: azithromycin 250 price
 96. Visszajelzés: interactions for cefdinir
 97. Visszajelzés: cephalexin warnings
 98. Visszajelzés: clindamycin side effects
 99. Visszajelzés: tadalafil online pharmacy
 100. Visszajelzés: cialis professional
 101. Visszajelzés: generic tadalafil india
 102. Visszajelzés: sildenafil 500 mg
 103. Visszajelzés: cialis 20mg usa
 104. Visszajelzés: cipla tadalafil review
 105. Visszajelzés: levitra cost australia
 106. Visszajelzés: sildenafil 50mg for sale
 107. Visszajelzés: cialis 5mg tablets price
 108. Visszajelzés: cialis 10mg pills
 109. Visszajelzés: 100mg viagra
 110. Visszajelzés: cheap viagra
 111. Visszajelzés: buy viagra online
 112. Visszajelzés: pfizer viagra 100mg
 113. Visszajelzés: viagra wiki
 114. Visszajelzés: better than viagra
 115. Visszajelzés: cialis paypal uk
 116. Visszajelzés: levitra not working
 117. Visszajelzés: metformin and pcos
 118. Visszajelzés: tadalafil generic 10mg
 119. Visszajelzés: amoxicillin 500
 120. Visszajelzés: lasix 80 mg
 121. Visszajelzés: xenical 120mg
 122. Visszajelzés: dapoxetine brand name
 123. Visszajelzés: propecia 1mg generic
 124. Visszajelzés: best price on careprost
 125. Visszajelzés: clomid side effects male
 126. Visszajelzés: fluconazole for aquarium
 127. Visszajelzés: domperidone fda
 128. Visszajelzés: tamoxifen menses
 129. Visszajelzés: valtrex for hsv outbreak
 130. Visszajelzés: dosage for tizanidine
 131. Visszajelzés: cialis extraforrel
 132. Visszajelzés: tadalafil citrate liquid
 133. Visszajelzés: cipro sbp treatment
 134. Visszajelzés: cialis price nz
 135. Visszajelzés: cialis online
 136. Visszajelzés: sildenafil over counter
 137. Visszajelzés: i need viagra
 138. Visszajelzés: 360 viagra
 139. Visszajelzés: canadia online pharmacy
 140. Visszajelzés: cialis pills for sale
 141. Visszajelzés: regcialist.com
 142. Visszajelzés: ivermectil and molly
 143. Visszajelzés: atorvastatin 5mg
 144. Visszajelzés: stromectol every 8 hours
 145. Visszajelzés: viagra
 146. Visszajelzés: sildenafil coupon
 147. Visszajelzés: lipitor warnings
 148. Visszajelzés: viagra price
 149. Visszajelzés: viagra samples
 150. Visszajelzés: eli lilly cialis
 151. Visszajelzés: where can i get cialis
 152. Visszajelzés: how can i buy cialis
 153. Visszajelzés: free cialis
 154. Visszajelzés: cialis 2 mg
 155. Visszajelzés: cialis discount internet
 156. Visszajelzés: viagra otc
 157. Visszajelzés: stromectol 600 mg
 158. Visszajelzés: what is cymbalta for
 159. Visszajelzés: viagra for sale
 160. Visszajelzés: 1
 161. Visszajelzés: purchase cialis online
 162. Visszajelzés: prednisone 1gm
 163. Visszajelzés: viagra online generic
 164. Visszajelzés: no preion viagra
 165. Visszajelzés: generic name for cialis
 166. Visszajelzés: viagra 100mg
 167. Visszajelzés: cheapest generic viagra
 168. Visszajelzés: tadalafil cialis 5mg
 169. Visszajelzés: order prednisone
 170. Visszajelzés: viagra buy
 171. Visszajelzés: online cialis from india
 172. Visszajelzés: discount viagra prices
 173. Visszajelzés: viagra 50mg online india
 174. Visszajelzés: cialis tablet
 175. Visszajelzés: z pack generic
 176. Visszajelzés: how much is viagra 100mg
 177. Visszajelzés: cheap ventolin uk
 178. Visszajelzés: cvs ivermectin
 179. Visszajelzés: generic tadalafil
 180. Visszajelzés: tadalafil cost walgreens
 181. Visszajelzés: viagra pill
 182. Visszajelzés: viagra side effects
 183. Visszajelzés: sildenafil 50 mg
 184. Visszajelzés: plavix vs lisinopril
 185. Visszajelzés: best erection pills otc
 186. Visszajelzés: viagra online pharmacy
 187. Visszajelzés: purchase viagra online
 188. Visszajelzés: instant natural viagra
 189. Visszajelzés: viagra without a doctor
 190. Visszajelzés: viagra on line
 191. Visszajelzés: viagra pills
 192. Visszajelzés: viagra vs cialis
 193. Visszajelzés: female viagra
 194. Visszajelzés: otc viagra
 195. Visszajelzés: snorting viagra
 196. Visszajelzés: cialis 10mg coupon
 197. Visszajelzés: viagra generico
 198. Visszajelzés: cialis from australia
 199. Visszajelzés: viagra jokes
 200. Visszajelzés: prescription free viagra
 201. Visszajelzés: levitra vs viagra
 202. Visszajelzés: female viagra pill
 203. Visszajelzés: buy viagra cheap
 204. Visszajelzés: free sex board games
 205. Visszajelzés: natural viagra
 206. Visszajelzés: buy viagra
 207. Visszajelzés: ivermectin gel
 208. Visszajelzés: sildenafil goodrx
 209. Visszajelzés: ivermectin 3mg tabs
 210. Visszajelzés: meritking
 211. Visszajelzés: zithromax for pneumonia
 212. Visszajelzés: elexusbet
 213. Visszajelzés: eurocasino
 214. Visszajelzés: madridbet
 215. Visszajelzés: meritroyalbet
 216. Visszajelzés: eurocasino
 217. Visszajelzés: eurocasino
 218. Visszajelzés: cialis mg
 219. Visszajelzés: zithromax generic price
 220. Visszajelzés: 2kennels
 221. Visszajelzés: meritroyalbet
 222. Visszajelzés: sildenafil fast delivery
 223. Visszajelzés: cialis genérico
 224. Visszajelzés: cialis 5 mg price
 225. Visszajelzés: tadalafil uk pharmacy
 226. Visszajelzés: sildenafil dosage
 227. Visszajelzés: how many men take viagra
 228. Visszajelzés: watermelon viagra
 229. Visszajelzés: ivermectin cost uk
 230. Visszajelzés: albuterol canada cost
 231. Visszajelzés: stromectol order
 232. Visszajelzés: india pharmacy cialis
 233. Visszajelzés: fcccc
 234. Visszajelzés: alliance rx
 235. Visszajelzés: effects of viagra
 236. Visszajelzés: dr haider
 237. Visszajelzés: stromectol amazon
 238. Visszajelzés: ivermectin 4
 239. Visszajelzés: ivermectin 20 mg
 240. Visszajelzés: stromectol 6 mg dosage
 241. Visszajelzés: ivermectin 4
 242. Visszajelzés: cheap stromectol
 243. Visszajelzés: ivermectin brand name
 244. Visszajelzés: ivermectin uk
 245. Visszajelzés: how to get ivermectin
 246. Visszajelzés: ivermectin price
 247. Visszajelzés: ivermectin tablets
 248. Visszajelzés: cost of ivermectin
 249. Visszajelzés: ivermectin kaufen
 250. Visszajelzés: cialis2022gens
 251. Visszajelzés: brand prednisone 20mg
 252. Visszajelzés: best tadalafil
 253. Visszajelzés: tadalafil cost
 254. Visszajelzés: provigilcanadian pharmacy
 255. Visszajelzés: ivermectin 5 mg price
 256. Visszajelzés: ivermectin 2
 257. Visszajelzés: non prescription viagra
 258. Visszajelzés: otc sildenafil
 259. Visszajelzés: generic cialis tadalafil
 260. Visszajelzés: cost of ivermectin lotion
 261. Visszajelzés: tadalafila
 262. Visszajelzés: cialis oral jelly orange
 263. Visszajelzés: tadalafil
 264. Visszajelzés: cialis website
 265. Visszajelzés: sildenafil tablets
 266. Visszajelzés: cialis for women
 267. Visszajelzés: order stromectol online
 268. Visszajelzés: sildenafil pills
 269. Visszajelzés: cialis price
 270. Visszajelzés: tadalafil powder bulk
 271. Visszajelzés: cialis pills for men
 272. Visszajelzés: tadalafil vidal
 273. Visszajelzés: oral ivermectin cost
 274. Visszajelzés: pfizer viagra
 275. Visszajelzés: cialis super active
 276. Visszajelzés: female viagra sildenafil
 277. Visszajelzés: myborgata net login
 278. Visszajelzés: ivermectin online
 279. Visszajelzés: buy cialis online
 280. Visszajelzés: ivermectin 200mg
 281. Visszajelzés: ivermectin gold
 282. Visszajelzés: cephalexin canine
 283. Visszajelzés: generic cialis
 284. Visszajelzés: generic
 285. Visszajelzés: keflex indications
 286. Visszajelzés: bactrim med
 287. Visszajelzés: cefdinir use
 288. Visszajelzés: ivermectin for rosacea
 289. Visszajelzés: ivermectin 12mg for sale
 290. Visszajelzés: ivermectin ireland
 291. Visszajelzés: ivermectin use in humans
 292. Visszajelzés: ivermectin in canada
 293. Visszajelzés: ivermectin
 294. Visszajelzés: medication keflex
 295. Visszajelzés: purchasing ivermectin
 296. Visszajelzés: ivermectin 3mg pill
 297. Visszajelzés: ciprofloxacin coverage
 298. Visszajelzés: ivermectin brand name
 299. Visszajelzés: stromectol ivermectin buy
 300. Visszajelzés: zithromax medscape
 301. Visszajelzés: augmentin 1gm
 302. Visszajelzés: cephalexin keflex
 303. Visszajelzés: where to buy ivermectin
 304. Visszajelzés: order ivermectin 12mg
 305. Visszajelzés: buy stromectol online
 306. Visszajelzés: how does ivermectin work
 307. Visszajelzés: ivermectin 2mg
 308. Visszajelzés: lasix online pharmacy
 309. Visszajelzés: buy furosemide tablets
 310. Visszajelzés: ivermectin corona
 311. Visszajelzés: cheap doxycycline tablets
 312. Visszajelzés: ivermectin tablets order
 313. Visszajelzés: cialis price canada
 314. Visszajelzés: luckyland slots play
 315. Visszajelzés: buy ivermectin nz
 316. Visszajelzés: buy stromectol online
 317. Visszajelzés: madritbet
 318. Visszajelzés: meritroyalbet
 319. Visszajelzés: meritking
 320. Visszajelzés: eurocasino
 321. Visszajelzés: madridbet
 322. Visszajelzés: ivermectin amazon
 323. Visszajelzés: stromectol 6 mg dosage
 324. Visszajelzés: ivermectin 1 cream 45gm
 325. Visszajelzés: ivermectine arrow lab
 326. Visszajelzés: meritroyalbet giriş
 327. Visszajelzés: stromectol medication
 328. Visszajelzés: generic cialis at walmart
 329. Visszajelzés: ivermectin for human
 330. Visszajelzés: cialis tubs
 331. Visszajelzés: ivermectin use in india
 332. Visszajelzés: ivermectin tablets order
 333. Visszajelzés: psy-
 334. Visszajelzés: projectio
 335. Visszajelzés: moskva psiholog online
 336. Visszajelzés: psy online
 337. Visszajelzés: uels ukrain
 338. Visszajelzés: meritroyalbet
 339. Visszajelzés: horse wormer ivermectin
 340. Visszajelzés: bahis siteleri
 341. Visszajelzés: DPTPtNqS
 342. Visszajelzés: qQ8KZZE6
 343. Visszajelzés: D6tuzANh
 344. Visszajelzés: SHKALA TONOV
 345. Visszajelzés: Øêàëà òîíîâ
 346. Visszajelzés: russianmanagement.com
 347. Visszajelzés: chelovek-iz-90-h
 348. Visszajelzés: 3Hk12Bl
 349. Visszajelzés: 3NOZC44
 350. Visszajelzés: 01211
 351. Visszajelzés: tor-lyubov-i-grom
 352. Visszajelzés: film-tor-2022
 353. Visszajelzés: hd-tor-2022
 354. Visszajelzés: hdorg2.ru
 355. Visszajelzés: stromectol online
 356. Visszajelzés: Psikholog
 357. Visszajelzés: netstate.ru
 358. Visszajelzés: meritroyalbet
 359. Visszajelzés: Link
 360. Visszajelzés: stromectol tablete
 361. Visszajelzés: ivermectin cream 1
 362. Visszajelzés: tor-lyubov-i-grom.ru
 363. Visszajelzés: psy
 364. Visszajelzés: chelovek soznaniye mozg
 365. Visszajelzés: order stromectol 6 mg
 366. Visszajelzés: bit.ly

Vélemény, hozzászólás?